Wednesday, September 11, 2013

Czekoladowe ciasteczka owsiane z karmelem / Chocolate Oatmeal Cookies with Dulce de leche

For the recipe in English please scroll down

Chociaż te ciasteczka są z założenia ciasteczkami śniadaniowymi, to mogą być super przekąską w ciągu dnia. Są bardzo, bardzo, bardzo czekoladowe i bardzo szybkie w przygotowaniu. Zdecydowanie jeszcze do nich wrócę! :)





3/4 szklanki mąki
1 szklanka płatków owsianych
3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
1/4 szklanki kakao
1/2 lyżeczki sody
1/4 lyżeczki soli
60 gram czekolady
100 gram masła
3 lyżki mleka

Puszka masy karmelowej
2 łyżki mleka
Poł szklanki drobno połamanej czekolady lub czipsów czekoladowych.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

W misce wymieszać mąkę, płatki, cukier, kakao, sodę i sól.
W kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej roztopić i dokładnie wymieszać masło i połamaną czekoladę, dodać mleko.
Do wymieszanych suchych składników wlać mieszankę z roztopionym masłem i wymieszać do połączenia składników. Masa będzie gęsta i grudkowata. Jeżeli będzie zbyt gęsta można dodać jeszcze kilka łyżek mleka.


 Odłożyć połowę szklanki mieszanki, a pozostałą część nakładać łyżką na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę do pieczenia i formować ciastka wielkości około szklanki. Wstawić jeszcze na 10 minut do piekarnika.



Wymieszać mleko skondensowane ze zwykłym aż masa będzie gładka i gęsta. Rozprowadzić na wyjętych z piekarnika ciastach, posypać pokruszoną czekoladą i pozostałym ciastem, wstawić do piekarnika jeszcze na 12-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika przełożyć do ostygnięcia.



***

 These chocolate oatmeal cakes are a great on-the-go fuel for those days when you have no time in the morning to prepare a big meal. They are also the perfect snack to zap your chocolate cravings and keep you full until the next meal.  Made with milk, cocoa powder, and dark chocolate, this oatmeal tastes more like a rich full-fat chocolate pudding than a breakfast

I first saw this recipe in one of Nigella’s book and I knew that I had to make this immediately, I was just afraid that in may be too sweet, but as I am someone recently obsessed with all things pistachio, having some left from the previous dessert I baked, finally I decided to try it! It is super delicious, easy and quick to make, and it looks so festive with the green pistachios. I have also made it with coconut and then cranberry, and both were equally delicious, and I suppose you could make this fudge with just about any of your favorite filling!




No comments:

Post a Comment