Friday, April 12, 2013

Babeczki Red Velvet / Red Velvet Cupcakes

For the recipe in English please croll down


O babeczkach Red Velvet pierwszy raz usłyszałam od koleżanki, która powiedziała mi, że jest to najbardziej trendy ciastko w Nowym Jorku. No skoro tak jest, to przecież nie mogłam go u mnie zabraknąć!
Dość długo podchodziłam do przepisów sceptycznie, aż w końcu zdecydowałam się spróbować.
Chciałabym od razu zdementować plotkę - kolor ciasta nie ma nic wspólnego z owocami.. Za to świetnie komponuje się z białym kremem, a do tego zapakowanie babeczek do słoiczka, to super pomysł na prezent!


NA 12 SZTUK
Czubata szklanka mąki
Łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki niesłodzonego kakao
Kostka masła, w temperaturze pokojowej, lub miekkiej margaryny
3/4 szklanki cukru
2 jajka, lekko rozmieszane
1/2 szklanki mleka
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 łyżka barwnika spożywczwego w kolorze czerwonym

Krem
200 g serka typu “Twój Smak”, “Philadelphia”
200 g masła w temperaturze pokojowej
2 ¼ szklanki cukru pudru

Piekarnik nagrzać do 180 C. Blaszkę muffinkową wyłożyć papilotkami.
Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiać razem do jednej miski. Masło i cukier przełożyć do osobnej miski i ubijać aż masa będzie jasna i puszysta. Nie przestając ubijać, stopniowo dodawać jajka, i połowę mąki. Dalej ubijając dodać mleko, ekstrakt z wanilii oraz barwnik, a na samym końcu, dalej ubijając pozostałą część mąki.
Masę przełożyć do muffinek. Piec w nagrzanym piekarniku ok 15-20 minut, lub, aż babeczki wyrosną i będą sprężyste w dotyku. 
Babeczkę wyjąć z papilotki, ostrożnie włożyć do słoika, przełożyć bitą śmietaną, położyć kolejną babeczkę i ponownie udekorować kremem. 




***



Red Velvet Cupcakes are one of those delicious treats that I’m pretty sure no one can resist.
And these look really fabulous layered  in a jar like that!




***

5 comments:

  1. Można się rozpłynąć w tych kolorach ...

    ReplyDelete
  2. hot ciastko i świetna forma do zabrania do pracy, samochodu, na wycieczkę !!! Rewelacja :) na pewno wypróbuję :)

    ReplyDelete
  3. ładnie tu i smakowicie, dodaję do obserwowanych :)

    ReplyDelete